Mange af deltagerne i Gladsaxes madspildskampagne, Spis mad – UDEN SPILD, er begyndt at lave madplaner og har fået et bedre overblik over, hvad de har i køleskabet. Det viser evaluering af forløbet, der netop er afsluttet.
En af de gode vaner, man kan tilegne sig, er at se, lugte og smage på maden, før man smider den ud. ”Mindst holdbar til” og ”bedst før” betyder, at maden ofte er helt fin efter datoen.
Kampagnen slår på tre konkrete vaner, som deltagerne har skullet øve sig på i løbet af forløbet for at mindske deres madspild, og evalueringen tyder på, at en stor del af de 140 deltagere har taget vanerne til sig.
- Vi kan for eksempel se, at dobbelt så mange har lavet en madplan for hele ugen i slutningen af forløbet i forhold til starten. Vi kan også se, at en langt større procentdel i slutningen af forløbet har overblik over, hvad de har i køleskabet og tager udgangspunkt i de råvarer, de allerede har, når de laver mad. Langt de fleste af dem, der har svaret, skriver også, at de smider mindre mad ud, siger Pernille Bramstrup, der er tovholder på kampagnen.
De tre vaner er netop for det første at lære at holde orden i sit køleskab, dernæst at planlægge aftensmaden samt at bruge sine sanser – lugte og smage på maden, før man smider den ud.
De tre vaner er nemme og logiske
En af de deltagere, der har taget de nye vaner til sig, er Julie Lyngvold Rubiano, som er borgere i Gladsaxe og har en travl hverdag og små børn derhjemme.
Hun mener selv, at familien har nedsat deres madspild med 20-30 procent siden forløbets start.
- Det har overrasket mig, hvor hurtigt en ny vane bliver til noget, man ikke tænker over, men bare gør. Selv hvis man mister fokus og ryger tilbage i sine gamle vaner, så er de tre nye vaner så nemme og logiske, at de er lette at komme i gang med igen, siger Julie.
Vaner for livet
Nu hvor kampagnen er slut, håber Pernille Bramstrup, at de tre vaner lever videre:
- Meget snak om klima og madspild er dystert og giver ikke meget håb, men jeg tror, det kan give folk blod på tanden, når de kan se, at de kan gøre en stor forskel med en lille indsats. Forhåbentlig holder borgerne fast i de gode vaner, de nu praktiserer, resten af livet.
Vil du læse mere om de tre gode vaner, der kan hjælpe dig med at begrænse madspild, så klik ind på www.gladsaxe.dk/madspildskampagne.
De tre vaner
1: Hold orden i dit køleskab
Indret en hylde i dit køleskab til mad, der snart skal spises. På den måde undgår du mad, der ligger og gemmer sig nederst i grøntsagsskuffen.
2: Planlæg aftensmaden i morgen
Spis med udgangspunkt i det, du har i forvejen. Pitabrød, suppe og pastaretter kan nemt tilberedes med rester.
Er tiden knap? Tag et billede af dit køleskab om morgenen. Så ved du, hvad du har, når du skal købe ind senere.
3: Brug dine sanser
”Mindst holdbar til” og ”bedst før” betyder, at maden ofte er helt fin efter datoen. Se, lugt og smag på maden. Lær at stole på dine sanser.
Tal for madspild i Danmark
Danskerne smider 1/5 af den mad de køber i supermarkedet i affaldsspanden og madspild i danske husholdninger skønnes at udgøre 237.000 ton om året.
Madspildet i husholdningerne er den mad, som vi smider ud fra køkkenet, hvad enten det er tilberedt mad, vi ikke fik spist op, eller råvarer, vi ikke nåede at bruge, mens de var friske.
I Gladsaxe Kommune har vi med Strategi for Grøn omstilling et mål om at reducere madspildet med 50 procent inden 2030.